Fysioterapia on fyysistä tervettä toimintakykyä, liikettä edistävää terapiaa, ohjausta ja neuvontaa. Yleensä fysioterapiaan hakeutumisen syitä ovat esimerkiksi kipu, toiminnanrajoitus, kehonhuolto ja siihen liittyvät asiat, vaikkapa kehonhuollon ohjaus. Myös ennaltaehkäisy on tärkeää; se, että pidät itsestäsi huolta ennen kuin vaivoja ilmenee. Näin ollen ei ole sellaista fyysistä vaivaa, oloa, kipua tai rajoitetta, etteikö kannattaisi ainakin kysyä! Tarvittaessa ohjaan Sinut lääkärille tai vaikkapa toiselle fysioterapeutille. Kaikki fysioterapeutit eivät tee kaikkea. Itse keskityn manuaaliseen fysioterapiaan, mutta teen myös toimintakykyyn liittyvää fysioterapiaa.

-fysioterapia ennen leikkausta ja leikkausten jälkeen
-faskiamanipulaatio
-kroonisen ja akuutin kivun hoito
-senioreiden toimintakyvyn ylläpito

www.fasciamanipulaatio.fi

Hierontaan vai fysioterapiaan

Sekä fysioterapiaan että hierontaan hakeudutaan joskus samasta syystä: kipu ja/tai toiminnanrajoitus. Fysioterapiaan ei yleensä tulla rentoutumaan, mutta hieronta voi olla tähän hyvä keino ja hierontaan voi tulla myös ilman ”varsinaista” syytä. Fysioterapia-asiakkaille annan usein kotiin harjoitteluohjeita sen lisäksi, että vastaanotolla harjoituksia tehdään, mutta tämä ei ole täysin ehdotonta; kaikki eivät ohjeita halua tai toteuta ja joskus hieronta-asiakaskin saattaa haluta ohjeita.( On myös tilanteita, joissa olen antanut ohjeita pyytämättäkin…) Toisinaan faskiamanipulaatiosta asiakas on todennut, että ”olipahan erikoista hierontaa”, eli saattaa tuntua hieronnalta, vaikka ajattelenkin kehon toimintalinjoja ja kehon eri osien yhteistyötä, ja tekniikat ovat erilaisia kuin klassisessa hieronnassa. Hinnoittelu on molempiin sama, koska voi olla haastavaa erottaa hieronta ja erilaiset manuaalisen fysioterapian keinot toisistaan ja joskus myös yhdistelen niitä.

Leukanivelen fysioterapia

Leukanivelen (TMJ= tempomandibular joint, TMD= tempomandibular disorder) fysioterapia käsittää nimensä mukaisesti leukanivelen sekä myös siihen liittyvät lihakset. Purentaongelmat, narskuttelut öisin tai päivisin, päänsärky, kasvojen särky, kasvojen väsyminen, korvien soiminen, niskakivut ja jopa olkapääkivut saattavat johtaa leukanivelen toiminnan lähteille. Joskus kyseessä on purentalihasten kireys, joskus nivelen toiminnan pulma, kuten kuluminen, ”lonksuminen” tai kipu. Oikomishoitojen aikana purentalihasten käsittelyllä voidaan usein helpottaa kasvojen särkyä. Joskus hammaslääkäri lähettää asiakkaan purentalihaskäsittelyyn, joskus purentalihasvaivan takia fysioterapeutti lähettää asiakkaan hammaslääkärille.

Jalkaterien merkitys

Jalkaterien merkitystä terveydelle ja koko tuki-ja liikuntaelimistön optimaaliselle toiminnalle ei voi liikaa korostaa! Tämän voin kertoa hyvin ponnekkaasti oman kokemuksenikin perusteella. Nilkan toiminnan häiriöt, nilkan nyrjähdykset ja muut jalkaterän vammat, mahdolliset leikkaukset ja kivut jalkaterän eri alueille voivat kaikki vaikuttaa sekä kävelyyn, että ehdottomasti myös alaraajaa pitkin ylemmäs kehoon ja ilmetä vaikkapa lonkkien tai selän kipuina. Toki myös toiseen suuntaan toimii tämä ajatus. Erilaisissa jalkaterän ongelmissa voidaan kokeilla muun muassa faskiamanipulaatiota ja/tai Footbic®-harjoittelua. Footbic® on jalkaterän jumppaa, jolla vahvistetaan jalkaterien lihaksia ja tasapainotetaan kineettisen ketjun toimintaa pehmeiden pallojen avulla. Myös tasapainon harjoittamiseen tämä on oiva keino!

Scroll to Top